loading...
سایت شیمی کاربردی دانشگاه گلستان
آخرین ارسال های انجمن

چربی های سیس و ترانس چه هستند؟

وحید میردار وطن بازدید : 1415 جمعه 07 بهمن 1390 نظرات (1)

اسید های چرب از نظر نوع پیوند بین اتم ها، به دو دسته ی اشباع و غیراشباع تقسیم می شوند. خود اسیدهای چرب اشباع نشده نیز دارای ایزومرهای هندسی و مکانی متفاوتی هستند که به دو دسته ی سیس و ترانس تقسیم می شوند. در حالت طبیعی پیوندهای دوگانه ی اسیدهای چرب غیراشباع در موقعیت چرخشی سیس(CIS) قرار دارند، یعنی زنجیره های کربنی دو طرف پیوند دوگانه در مجاورت یکدیگر هستند و اتم های هیدروژن نیز در سمت دیگر در مجاورت هم قرار گرفته اند، اما فرم ایزومری ترانس زمانی ایجاد می شود که زنجیره ی اتم های کربن تا حدی مستقیم شده باشد و اتم های هیدروژن نیز در جهت مخالف یکدیگر واقع شده باشند. ایزومر ترانس یک اسید چرب، غیرعادی است و در مقایسه با ایزومر سیس دارای نقطه ذوب بالاتر، قابلیت انحلال کمتر و واکنش پذیری کندتری است.


ایزومر ترانس طی فرآیند هیدروژناسیون برای تولید روغن نباتی جامد و نیز مقدار کمی طی عملیات بی بو کردن روغن های مایع به وجود می آید و همچنین در بعضی مواد غذایی طبیعی مانند شیر به میزان کم وجود دارد.

وجود این اسید چرب در روغن و چربی، نامطلوب و برای سلامتی مُضر است، از همین رو تنها روغن هایی برای مصرف مناسب هستند که میزان اسید چرب ترانس آن ها کمتر از 10 درصد باشد.

همان طور که اشاره شد، چربی های ترانس در اثر دگرگونی های شیمیایی در روغن های گیاهی ایجاد می شوند. این چربی ها به صورت مصنوعی در فرآیندی تحت عنوان هیدروژناسیون که در آن روغن های مایع به شکل جامد در می آیند، ایجاد می شوند.

چربی های ترانس می توانند در هزارها فرآورده ی غذایی از شیرینی ها و بیسکویت ها گرفته تا غذاهای آماده یافت شوند.

دلیل استفاده ی فراوان از این ها؛ ارزان بودن شان نسبت به بقیه ی روغن ها، حجیم کردن فرآورده ها و محصولات غذایی، طعم طبیعی شان و همچنین افزایش زمان ماندگاری محصول می باشد. اما ارزش تغذیه ای ندارند.

 

آیا چربی های ترانس برای شما مُضر هستند؟

* چربی های ترانس با افزایش کلسترول بد خون که می تواند منجر به شرایطی چون حملات و سکته های قلبی شود، در ارتباط است.

* یک مطالعه نشان داده است که چربی های ترانس همچنین می توانند ریسک مشکلات باروری را افزایش دهند. محققان دانشگاه هاروارد بوستون می گویند مصرف فقط 4 گرم چربی ترانس در هر روز می تواند موجب نازایی در زنان شود.

* مطالعه ی دیگری که در مجله ی آمریکایی "اپیدمیولوژی" منتشر شده است، نشان می دهد که مصرف زیاد چربی های ترانس می تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش دهد.

چاقی، دیابت و آلزایمر از دیگر مشکلات ناشی از مصرف چربی های ترانس هستند.

ارسال نظر برای این مطلب
این نظر توسط محسن مقیسه در تاریخ 1348/10/11 و 10:04 دقیقه ارسال شده است

باسلام خدمت دوستان عزیزخودم من اول یه عذر خواهی بدهکارم بخاطر این که اینقدر دیر خبر سایت بچه های شیمی رو گرفتم.
دوم یه تبریک بخاطر ثبت دامنه IRباز هم باید بهتون بگم (البته شاید)
سوم در مورد مطالبتون با توجه به وقتی که بود بعضی از اون هارو خوندم واقعا عآلی بود شکلکباید بگم خیلی خوب جمعش کردین .
امااگه بتونین کتاب برای دانلود بزارین بهتر خواهد شد.
لطفا برای مطالب هم وقت بزارین اینقدر بی حوصله درستش نکنین مثل یکی از بچه ها که منبع رو ذکر کرده بود شماهم ذکر کنید.
اما درکل عالی بود.


حتما محسن جان
پاسخ : محسن جان ممنون از این که به سایت سر میزنی ، باشه حتما سعی میکنیم با حوصله تر عمل بکنیم ، بازم مرسی .................وحید


کد امنیتی رفرش
درباره ما
ضمن عرض سلام و خوش آمد گویی به شما بازدیدكنندگان عزیز، این سایت متعلق به هیچ سازمانی نمیباشد و هدف از تشکیل این سایت گردآوری اطلاعات پایه و مورد نیاز برای دانشجویان رشته شیمی کاربردی می باشد . پست الکترونیک سایت برای برقراری ارتباط omid.alaedin@hotmail.com منتظر نظرات و انتقاد های شما هستیم .
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 800
  • کل نظرات : 992
  • افراد آنلاین : 23
  • تعداد اعضا : 11214
  • آی پی امروز : 1089
  • آی پی دیروز : 1567
  • بازدید امروز : 1,655
  • باردید دیروز : 2,416
  • گوگل امروز : 8
  • گوگل دیروز : 19
  • بازدید هفته : 4,071
  • بازدید ماه : 5,980
  • بازدید سال : 220,842
  • بازدید کلی : 10,485,680