loading...
سایت شیمی کاربردی دانشگاه گلستان
آخرین ارسال های انجمن

اندازه گیری نقطه جوش به روش میکرو

امید علاالدین بازدید : 19746 دوشنبه 18 ارديبهشت 1391 نظرات (5)
گزارش کار آزمایشگاه شیمی آلی (1)

عنوان آزمایش : تعیین نقطه جوش به روش میکرو

استاد مربوطه :  دکتر مظاهری

اعضای گروه : امید علاالدین . محسن مقیسه . سعید خلوص مختومی

گروه (4)  شنبه ساعت 15 ای 17

تاریخ انجام آزمایش :        1390.07.16
تاریخ تحویل گزارش کار :  1390.07.23


هدف

تعين نقطه جوش  يك مايع توسط مايه ديگر با دماي جوش بالا

مقدمه :

تئوري
نقطه جوش یک مایع :
نقطه جوش یک مایع به صورت درجه حرارتی تعریف می‌شود که در آن فشار بخار مایع برابر با فشار بیرونی باشد. چنانچه فشار خارج 760 میلیمتر جیوه باشد. یک مایع وقتی خواهد جوشید که فشار بخار آن برابر با این مقدار باشد. برای مثال آب وقتی از دمای 100Cْ خواهد جوشید که فشار خارجی و فشار بخار آن برابر با 760 مییلیمتر جیوه باشد. در فشار 526 میلیمتر جیوه آب در 90Cْ می‌جوشد و اگر فشار را به 9.2 میلیمتر برسانیم نقطه جوش آب در 10Cْ خواهد بود به این علت است که نقطه جوش آب در ارتفاعات کمتر از مناطق نزدیک به سطح دریا می‌باشد.

فشار بخار
مولکولهای یک مایع دارای انرژی جنبشی هستند و انرژی جنبشی مولکول معینی از یک مایع ضمن برخورد با سایر مولکولها دائما تغییر می‌کند. در یک لحظه معین تعدادی از مولکولها دارای انرژی نسبتا زیاد و تعدادی دارای انرژی نسبتا کمی هستند مولکولهایی که انرژی جنبشی آنها زیاد است می‌توانند بر نیروی جاذبه مولکولهای اطراف خود غلبه کرده و از سطح مایع فرار کرده و وارد فاز گاز می‌شوند.

اگر مایع در حال تبخیر در یک ظرف سربسته‌ای محبوس باشد مولکولهای بخار نمی‌توانند از نزدیکی مایع دور شوند و تعدادی از مولکولهای بخار به فاز مایع بر می‌گردند سرانجام حالتی پیش می‌آید که در آن سرعت فرار مولکولها از فاز مایع به بخار (تبخیر) و سرعت برگشت مولکول از فاز بخار به مایع (میعان) برابر می‌شود. فشار بخاری که در دمای معین با مایع خود در حال تعادل است، فشار بخار نامیده می‌شود.

چگونگی جوشیدن یک مایع
وقتی که فشار بخار یک مایع با فشار جو برابر می شود، مایع شروع به جوشیدن می‌کند. در این دما ، بخار حاصل در داخل مایع سبب ایجاد حباب و غلیان خاص جوشش می‌شود. تشکیل حباب در دمای پایینتر از نقطه جوش غیر‌ ممکن است، زیرا فشار جو بر سطح مایع که بیش از فشار داخل آن است، مانع از تشکیل حباب می‌شود. دمای مایع در حال جوش تا هنگامی که تمام مایع بخار نشده است، ثابت می‌ماند در یک ظرف بدون درپوش حداکثر فشار بخاری که هر مایع می‌تواند داشته باشد برابر با فشار جو می‌باشد.


فشار بخار هر مایع تنها از روی دما معین می‌شود. بنابراین اگر فشار بخار ثابت باشد دما نیز ثابت است. برای ثابت ماندن دمای یک مایع در حال جوش باید به آن گرما داده شود. زیرا در فرایند جوش مولکولهای با انرژی زیاد از مایع خارج می‌شوند. اگر سرعت افزایش گرما بیش از حداقل لازم برای ثابت نگهداشتن دمای مایع در حال جوش باشد، سرعت جوشش زیاد می‌شود ولی دمای مایع بالا نمی رود.

تاثیر فشار در نقطه جوش
نقطه جوش یک مایع با تغییر فشار خارجی تغییر می‌کند. نقطه جوش نرمال یک مایع ، دمایی است که در آن فشار بخار مایع برابر با یک اتمسفر باشد. نقطه جوش داده شده در کتابهای مرجع ، نقاط جوش نرمال می‌باشند. نقطه جوش یک مایع را می‌توان از منحنی فشار بخار آن بدست آورد و آن دمایی است که در آن فشار بخار مایع با فشار وارد بر سطح آن برابری می‌کند.


وسايل مورد نياز:


1-دماسنج

2-لوله مويين

4-شعله

5-پارافین

6-تیل

7- پايه


شرح آزمايش


اندازه گیری نقطه جوش به روش میکرو:

یک لوله مویین را گرفته و آن را از به دو قسمت نا مساوی شکسته ( 2 به 1 ) و بعد دو سر آن را روی شعله حرارت داده تا از یک سمت بسته شوند و بعد دو قسمت بسته شده را گرم کرده و دوباره به هم متصل می کنیم . هدف از این کار ایجاد یک گره در لوله مو یین بوده . حالا مجهول خود را درون لوله آزمایش میریزیم (تقریبا 1.5 تا 2 سانتیمتر) و لوله مویین را از سمتی که به گره نزدیکتر است درون لوله آزمایش حاوی مجهول می اندازیم . حال دماسنج را به وسیله ی حلقه ی پلاستیکی یا چسب نواری به قسمت فوقانی لوله آزمایش متصل می کنیم . حال لوله آزمایش را درون تیل حاوی پارافین قرار می دهیم و چراغ بنزن را روشن کرده و تا دمای پارافین و به همراه آن مجهول ما بالا برود . در هنگام بالا رفتن دما ابتدا چند حباب به صورت مجزا و با تاخیر از زیر لوله معین خارج می شود وقتی که حباب ها به صورت پیوسته شورع به خارج شدن از انتهای پایینی لوله معین کردن چراغ بنزن را خاموش کرده و منتظر کاهش دما میشویم تا وقتی که خروج حباب ها متوقف شود و مجهول ما از لوله مویین بالا برود . دما در این لحظه دمای جوش مایه مورد نظر می باشد . در توضيح اين فرايند بايد گفت كه در طول عمل گرم كردن اوليه،هواي موجود درون لوله ي مويين منبسط  ميشود و در صورت افزايش فشار بخار مايع به مقدار كافي ،مايع شروع به جوشيدن ميكند،كه بر اثر ان هواي لوله مويين به صورت حبابهاي منظم از ان خارج ميشود به محض اين كه گرما قطع كنيم فشار بخار مايع پايين مي ايد به طوري كه به  تدريج از فشار هوا كمتر ميشود و دقيقا در همين مرحله مقداري از مايع به درون لوله مويين كشيده مي شود .


خطاها در آزمایش :
دراندازه گیری نقطه جوش به روش میکرو به مشكلاتي از قبيل زير پيش مي آيد    
1-چون مقدار مايع اندك است در صورت افزايش ناگهاني گرمااحتمال بخار شدن آن زياد است ويا اين كه نقطه جوش بدست آمده بيشتر از مقدار واقعي باشد    
2-اگر گرم كردن كافي نباشد در نزديكي نقطه جوش در صورت گرما ممكن است مايع از لوله ي آزمايش  وارد لوله مويين شود.زيرا در اين لحظه فشار بخارمايع پايين تر از فشار هوا است.
نقطه ي جوش بدست آمده در اين روش به علت تجربه پايين آزمايش كننده وخطاي  چشم ، تقريبي،و غالبا كمتر از مقدار واقعي است


مطالب مرتبط
ارسال نظر برای این مطلب
این نظر توسط میثم در تاریخ 7 سال پیش و 12:11 دقیقه ارسال شده است

به نظرم بسیار عالی بود .
از این ازمایش اینو دریافت کردم که
ما برای این که مایع رو به نقطه جوش برسونیم
اول یک لوله مویی که ته بسته باشه در مایع قرار میدیم که ازمایش به حالت کوچکتر بره و نخوایم در فاز بزرگ تر تست کنیم .
پس زمانی که از ته لوله مویی حباب میاد یعنی مایع درحال جوش است / پس یعنی مقدار بخار مایع و مقدار میعان ماده یکی شده /
و زمانی که خاموش میکنیم و مایع بالا میکشه چون نزدیک به نقطه جوش شده و بخارات به مایع تبدیل میشن

این نظر توسط مونا در تاریخ 7 سال پیش و 1:54 دقیقه ارسال شده است

سلام لطفا به این سؤالات جواب بدهید،فرداحتتمالازم دارم. 1-توضیح دهید که چرادراندازه گیری نقطه ی جوش به روش میکرو بافرارسیدن نقطه ی جوش ازدیاد مشخصی درسرعت خروج حباب ها مشاهده می شود?
2-چرادرروش میکرونقطه ی جوش را درجه حرارتی میگیریم که درآن بالارفتن نمونه ی مایع ازداخل لوله ی مویین شروع میشود? این عمل را درقالب تعریف نقطه ی جوش توجیه کنید?

این نظر توسط ساحل در تاریخ 8 سال پیش و 13:40 دقیقه ارسال شده است

لطفا به اين سوالات راجع به ازمايش محاسبه عملي نقطه جوش اتانول جواب بديد ممنون
١.ايا ميتوان در اين ازمايش به جاي روغن تيل إز اب استفاده كرد؟ چرا
٢.علت ايجاد حباب در اين ازمايش چيست؟
٤.چرا هنگام خروج حباب هاي پي در پي حرارت را قطع ميكنيم؟
٤.علت بالا رفتن مايع در لوله مويين چيست؟

این نظر توسط sahel در تاریخ 8 سال پیش و 11:00 دقیقه ارسال شده است

لطفا به اين سؤالات راجع به ازمايش محاسبه نقطه جوش اتانول جواب بدين ممنون
١.ايا إز اب ميتوان به جاي روغن تيل براي اندازه گيري دماي جوش اتانول استفاده كرد؟ چرا
٢.علت بالا رفتن مايع داخل لوله مويين چيست؟
٣.علت ايجاد حباب در اين ازمايش چيست؟
٤.علت خاموش كردن حرارت هنگامي كه حباب ها پي در پي خارج ميشوند چيست؟

این نظر توسط sajad khaleghi در تاریخ 11 سال پیش و 11:42 دقیقه ارسال شده است

من موندم چرا از لوله مویین استفاده کردیم؟چرا لوله مویینو مسدود کردیم؟چرا حبابا از لوله مویین خارج میشد؟
پاسخ : 1.در صورتي كه مقدار مايع كم باشد، از روش نقطه جوش ميكرو استفاده مي شود. که استفاده از لوله مویین بهترین راهه!
2.وقتی فشار بخار مایعی با فشار محیط برابرشد یا به تعادل رسید مایع خواهد جوشید و دما، دمای جوش مایع خواهد بود .
وقتی فشار بخار مایع با فشار وارد بر سطح مایع یکی شودمایع شروع به جوشیدن می کند جایی که فاز مایع و فاز بخار در تعادل باشند آن جا نقطهی جوش مایع خواهد بود.
3.و اینکه چرا زمان بالا رفتن مهمه:به این علت است که وقتی لحظه بالا رفتن مایع رو در نظر می گیریم امکان خطاکمتره وقتی حبابها بطور پیوسته در میاد نقطه جوش هستش اما وقتی نقطه جوشمایعی پایین باشه دیگه حبابها بطور پیوسته در نمیاد چند تا حباب درمیاد و ممکنه مااشتباهی منتظر خروج حبابهای بیشتر باشیم در حالیکه از نقطه جوش گذشتیم به خاطر همین زمان بالارفتن مایع از لوله مویین رو نقطه جوش می گیریم که تشخیصش راحتترهم هست.


نام
ایمیل (منتشر نمی‌شود)
وبسایت
:) :( ;) :D ;)) :X :? :P :* =(( :O @};- :B :S
کد امنیتی
رفرش
کد امنیتی
نظر خصوصی
مشخصات شما ذخیره شود ؟ [حذف مشخصات] [شکلک ها]
درباره ما
ضمن عرض سلام و خوش آمد گویی به شما بازدیدكنندگان عزیز، این سایت متعلق به هیچ سازمانی نمیباشد و هدف از تشکیل این سایت گردآوری اطلاعات پایه و مورد نیاز برای دانشجویان رشته شیمی کاربردی می باشد . پست الکترونیک سایت برای برقراری ارتباط omid.alaedin@hotmail.com منتظر نظرات و انتقاد های شما هستیم .
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 800
  • کل نظرات : 992
  • افراد آنلاین : 6
  • تعداد اعضا : 11207
  • آی پی امروز : 224
  • آی پی دیروز : 253
  • بازدید امروز : 951
  • باردید دیروز : 715
  • گوگل امروز : 84
  • گوگل دیروز : 78
  • بازدید هفته : 5,869
  • بازدید ماه : 23,826
  • بازدید سال : 102,313
  • بازدید کلی : 10,367,151