نام ماده: گليسرين(Glycerin)
نام تجاری: گليسرين(Glycerin)
سایر اسامی: گليسرول , 1و2و3 پروپانترول
Molar mass =92.09382 g/mol
Density =1.261 g/cm3
Melting point =18 °C (64.4°F)
Boiling point =290 °C (554°F)
Viscosity =1.5 Pa·s
ساختار خطی گلیسرین ساختار گلوله میله گلیسرین
روشهای تولید:
منبع طبيعي گليسيرين:
منبع اصلي گليسيرين بافت چربي جانوران و گياهان (روغن زيتون) است. منبع عمده تهيه گليسيرين ، توليد آن از واكنش صابوني شدن است. در فرآيند صابوني شدن ، چربي با قليا وارد واكنش شده و صابون و گليسيرين را توليد ميكند و بعد از جداسازي و تقطير ، گليسيرين بدست ميآيد. گليسيرين در چربيها به صورت تركيب با اسيد پالمتيك (اسيد موجود در خرما) ، اسيداستئاريك ، اسيد اولئيك است. گليسيرين همچنين در زرده تخم مرغ هم وجود دارد. در مغز انسان ، گليسيرين به صورت اسيد منو گليسيريك وجود دارد.
استخراج گليسيرين از منابع آن :
شكافتن چربيها به اجزا سازندهاش در آب با سه روش انجام ميگيرد: افزودن باز (قليا) اين روش سادهترين و قديميترين شيوه توليد صابون است. بعد از واكنش صابوني شدن ، گليسيرين به صورت محلول با آب در لايه زيرين صابون قرار ميگيرد. افزودن آب آهك واكنش آب آهك با چربي ، در فشار 10atm و در دماي 127 درجه سانتيگراد انجام ميگيرد و گليسيرين به صورت مخلوطي از اسيدهاي چرب بدست ميآيد كه بعدا جداسازي ميشود.
واکنشهای شیمیایی:
صابوني شدن آبدار : در اين فرآيند ، چربيها را تحت اثر بخار داغ قرار ميدهند. دماي بخار داغ نبايد بيش از 300 درجه سانتيگراد باشد. بعد از جداسازي صابون و گليسيرين ، گليسيرين خام را چند بار تقطير ميكنند تا گليسيرين خالص بدست آيد. اين روش در سال 1885 ابداع شد.
اطلاعات ایمنی:
در درجه حرارت هاي بالا اشتعال پذير است. قابليت انفجار ندارد اما در حضور اكسيژن و در دماي بالا قابليت انفجار دارد.