دانشمندان آمريكايي در آزمايشگاه ملي پاسيفيك نورث وست و زارت نيرو كشف كرده ان كه از اسفناج و ديگر گيهان وابسته مي توان براي خنثي سازي ذخاير نامطلوب مواد منفجره مانند TNT استفاده كرد .آنها عقيده دارند كهآنزيم نيترورداكتاز موجود در اسفناج مي تواند مواد منفجره را هضم كند و نسبت به روشهاي فعلي موجود روشي سازگارتر با محيط براي
دفع ارائه دهد . تركيبات آروماتيكي نيتروژن دار ، جزء اصلي آلي بسياري از مواد منفجره را مي توان با آنزيم هاي گوناگوني كه در گياهان ، قارچها ، باكتريها و شير چرخ كرده يافت مي شود كاهيد . براي آغاز واكنش هضم ، پژوهشگران به سادگي آنزيمها را ( كه در دماي اتاق در محلول بافر هستند ) با يك عامل كاهنده مانند لاتيك اسيد يا اتانول مخلوط مي كنند . اين روش موسوم به « فرآيند هضم بي خطر نسبت به محيط زيست » را مي توان در آب و فشار جو انجام داد تا از انفجار اتفاقي پيشگيري شود . (EBDP)
مزيت ديگر آن است كه هيچ ضايعات اسيدي يا قليايي در مدت فرآيند هضم توليد نمي شود و مواد منفجره را با روشي بسيار بي خطر نابود مي كند .
آنزيمها بخشي از صنايع در حال رشدند كه در شوينده ها ، مواد نساجي و صنايع غذايي و نوشيدني مصرف مي شوند ولي اين اولين كاربرد آنها در خنثي سازي مواد منفجره است . ميليونها تن ذخيره ي مواد منفجره در زرادخانه هاي نظامي جهان وجود دارد ولي روشهاي دفع از طريق سوزاندن و منفجر كردن مستلزم هزينه و خطر است. اگر آزمايشهاي عملي در محل مانند آزمونهاي آزمايشگاهيEBDP موفقيت آميز باشد مي تواند نسبت به روشهاي ديگر به لحاظ هزينه صرفه ي بيشتري داشته باشد .
آنزيمهاي هضم كننده ي مواد منفجره مي توانند ، به يك صنعت شكوفا مبدل شوند . در اين فرآيند جديد چون به هيچ تجهيزات ويژه سخت افزار يا نرم افزار نيازي نيست هزينه هاي سرمايه گذاري پايين نگه داشته مي شود . اين بدان معني است كه خنثي سازي را مي توان در محل انجام داد و از حمل مواد منفجره از محل زرادخانه ها و پايگاه هاي ارتش به كوره هاي زباله سوزي اجتناب كرد . پژوهشگران اكنون مشغول بررسي اين موضوع اند كه آيا مواد منفجره ي هضم شده را مي توان به عنوان مواد آغازگر در فرآيندهاي صنعتي استفاده كرد . پژوهشهاي اوليه نشان مي دهد كه آنزيمها آمينوفنول يك پيش ماده براي مسكن ملايم استامينوفن تبديل مي كنند .
منبع:http://kimia.cc