به گزارش سرويس فناوري ايسنا، آنها نمونههاي پوست قديميترين موميايي طبيعي اروپا را بررسي کردهاند. اين موميايي که به مرد يخي معروف است، پنج هزار و 300 سال عمر دارد. اين محققان متوجه شدند که ساختار زيرين پوست اين موميايي در مقايسه با پوست بشر زنده، به شدت تغييرناپذير است و احتمالاً عملکرد محافظتي آن به واسطه آبگيري (ديهيدراسيون) ميباشد.
از هنگام کشف مرد يخي که متعلق به مردي 45 ساله است از سال 1991 تاکنون، دانشمندان با استفاده از ميکروسکوپهاي الکتروني پيمايشگر و نوري نشان دادهاند که در حالي که روييترين لايه پوست (اپيدرميس) در حال از بين رفتن است، کلاژن اين پوست مومياييشده بينهايت بادوام است. اگرچه دليل دوام ساختار زيرين روشن نيست. در اين مطالعه، اين محققان براي درک اينکه چگونه اين پوست موميايي به خوبي محافظت ميشود، سه نمونه پوست از مرد يخي را با استفاده از ميکروسکوپ نيروي اتمي(AFM) و طيفبيني رامان، بررسي کردهاند.
اين روشها اين امکان را فراهم ميکنند که اين دانشمندان بتوانند ساختار مولکولي و نانوساختار کلاژن اين پوست را مورد بررسي قرار دهند.اين محققان کشف کردند که نمونههاي پوست موميايي و پوست تازه خيلي مشابه ميباشند. يکي از يافتههاي آنها اين بود که هر دو نمونه پوست موميايي و تازه الگوهاي نواري تناوبي نانومقياس که از مشخصههاي الياف کلاژن هستند، را دارا ميباشند. همچنين آناليز طيف رامان نشان داد که طيفهاي پوست تازه و قديمي خيلي مشابه هستند و اين نشان ميدهد که ساختار مولکولي پوست اين موميايي چندان تغيير نکرده است.
اگرچه اين محققان با کمک آزمايشات نانوتورفتگي AFM، متوجه شدند که مدول يانگ پوست موميايي اندکي بالاتر است؛ اين بدين معني است که آن اندکي کشسانتر و سختتر از پوست تازه است.اين محققان توضيح ميدهند که احتمالاً دليل اصلي دوام اين کلاژن پوست مومياييشده، آبگيري طي فرآيند يخزدن- خشککردن ميباشد. به طورکلي يافتههاي اين محققان اين نظريه را تأييد ميکند که مرد يخي بلافاصله بعد از مرگش به وسيله برف و يخ پوشش داده شده و بعد از چند چرخه آب شدن و يخ زدن دوباره، احتمالاً تا زمان کشف، اکثر مواقع يخزده مانده است.
اين محققان نتايج خود را در مجلهي Proceedings of the Royal Society B منتشر کردهاند.
منبع:http://newchem.persianblog.ir/page/3